Megalakulás


A ForrásVízŐrző Civil Hálózatot a Gyermekekkel a Természetért Egyesület (GYETE) és a Kék Forrás Környezet- és Természetvédelmi Egyesület „Természetes forrásvizeink védelme” című projektje (NCTA-2014-8244-E) keretében hoztuk létre 2014-ben, hogy összefogjuk a vízvédelemmel foglalkozó magyar civil szervezeteket. Azért alakítottuk meg ezt a közösséget, hálózatot, mert úgy érezzük, hogy nagy szükség van az összefogásra a források védelme érdekében, hiszen az állam véges lehetőségei nem teszik lehetővé ezt a munkát, egy civil hálózat viszont gyors eredményeket tud elérni a területen.
 
A hálózatban szeretnének egy erős és egységes, hatékony, fenntartható környezetvédelmi munkára és szakmai érdekérvényesítésre is képes civil összefogás alapjait lerakni a forrásvízvédelem területén. A civil hálózat egyesíti a forrásvízvédelemmel kapcsolatos társadalmi tevékenységeket. Létrejön egy erős szakértői bázison nyugvó szervezett közösség, amely alkalmassá tud válni a szakmai érdekképviseletre. Az országos civil háló létrehozása jelenti véleményünk szerint a megoldást arra a problémára, hogy a civil szektor a forrásvizek védelmének területén nem tud elég hatékonyan működni.
 
Egy demokratikus, a szervezetek teljes önállóságát megtartó szakmai és érdekszövetség létrehozását képzeltük el, melynek működését a csatlakozó szervezetekkel közösen alakítjuk ki. A hálózat tudásmegosztással, közös érdekvédelemmel, környezetvédelmi akciókkal, marketinggel és PR-tevékenységgel, forrásteremtéssel igyekszik segíteni az egyes tagszervezeteket tevékenységük hatékonyságának, szakmai és társadalmi erejének növelésében a forrásvízvédelem területén.