A források gondozásáról

A források földfelszín alatt található víz (talaj, réteg, karsztvíz) felszínre törésének helyei. A természetvédelmi törvény szerint minden forrás „ex lege védett”, amelynek vízhozama tartósan meghaladja az 5 liter/perc értéket.
A források alapvetően semmilyen gondozást nem igényelnek, foglalás kiépítése után jelenik csak meg az igény, a fenntartási munkákra. Kisebb zavarás, bolygatás után, rövidebb idő alatt is képesek maguktól helyreállni, saját szóval visszatermészetesedni, de ezek után már nem beszélhetünk természetes forrásról, csak természetközeli forrásról.
Ezért mielőtt elkezdenénk „barkácsolni” egy forrás körül, mérlegeljük, hogy szükség van-e bármilyen beavatkozásra vagy követjük inkább az úgy jó, ahogy van alapelvet. A beavatkozások, bolygatás minimalizálásával tehetjük a legtöbbet a forrásokért, hiszen ha nem építjük ki a forrást, nincs szükség fenntartási munkákra, megmarad a természetes élőhely a növény és állatvilág legkülönbözőbb szereplői számára.
A beavatkozásokat, forráskiépítéseket minimalizáljuk, a forrásokat, forrásmezőket, forráslápokat és a források vizét összegyűjtő ereket, patakokat lehetőleg természetes állapotukban őrizzük meg, illetve a korábbi beavatkozásokat, hagyjuk helyreállni.
Mi is akkor valójában a forrás vízőrzés célja? A forrásaink helyének, minőségi, mennyiségi paramétereinek, környezetének feltérképezése, a káros emberi hatások beazonosítása és felszámolása. Nyilvános forrás adatbázis létrehozása, folyamatos bővítése monitoring eredményekkel, újabb és újabb források regisztrálásával. Nyilvános tudástár létrehozása, az érdeklődők számára.
A fenti sorokat bevezetésnek szántam, egy olyan rendszerező irományhoz, amely összefoglalja, hogy a különböző forrás típusokat, hogyan érdemes gondozni, a Forrás Víz Őrző program keretében tanultak alapján. Ám rá kellett jönnöm, hogy a megközelítés teljesen hibás, hiszen azzal, hogy gondozásba veszünk egy forrást nem lesz jobb a forrás körüli élőlényközösségeknek, csak a turistáknak. Ezért mindenhol a források magára hagyását javasolnám, a forrás típusától függetlenül. Biztos ki lehetne „okoskodni”, hogy egyes forrástípusok gondozása kevesebb természetkárosítással jár, mint a más jellegűeké, de alapvetően ne gondozni akarjunk, hanem megvédeni őket, eredeti formájukban. Ökológiai szempontból nézve, egy forrás attól értékes, ha természetes erre kell törekedni, ezt kell megőrizni. Mi akkor tesszük a legjobbat, ha beavatkozás helyett, gyönyörködünk abban, amit a természet megalkotott.

Pásztor Tamás Geográfus

 

Ajánlott a témában »

További cikkek »